Noterat

Temakväll Astronavigation med Claes T

 • 30 mar 2022
 • Föreläsning

Kvällen bjöd på en härlig inblick i hur man navigerar med hjälp av Solen och Stjärnor. För många av oss var det många nya termer och förkortningar. Claes Tornberg beskriver allt på ett mycket pedagogiskt sätt så det blir förståeligt. Det var många frågor och undringar under kvällen.

Stort tack Claes för en bra kväll. Presentationen  och filmen finns upplagd under "Från föredrag".

// Carl-Håkan, Peter, Tompa och Bosse

Angående de spammejl som skickats från falsk OSK-medlem

 • 30 mar 2022
 • Information

image: Angående de spammejl som skickats från falsk OSK-medlem

Det är väldigt olyckligt det som hänt, att någon skickat mejl till många medlemmar. Det är helt förkastligt och vi har nu sett hur det hela har gått till. En person har skapat ett konto på OSK med avsikter att komma åt vår information. Personen har gått in på vår fina medlemssida där vi kan hitta varandra och tagit ut matrikeln och därefter börjat med att skicka mejl.

OSK:s hemsida är en krypterad sida med stor säkerhet och våra medlemmar ligger i en databas som inte har någon koppling till Internet, så vi känner oss väldigt trygga med det. Det vi nu har åtgärdat är att nya medlemmar inte kommer åt medlemssidorna där matrikeln ligger, innan man har gjort sin inbetalning till OSK. Det gör att det blir lite mer kostsamt för de som vill skada klubben. Vi i styrelsen vill ha våra medlemsfunktioner där vi kan hitta varandra, det är ju lite av klubbens DNA. Med detta sagt, så är det svårt att helt eliminera möjligheten att skydda oss mot sådant här, om vi samtidigt vill fortsätta ha en öppenhet inom klubben.

En viktig sak på samma tema är att tänk på att byta lösenord då och då, samt att inte använda enkla lösenord och att inte återanvända samma lösenord på flera sidor. Skulle någon komma åt ditt lösenord så kommer det provas på många ställen. Detta gäller alla typer av hemsidor.

Vi tycker detta är jättetråkigt och menar att våra åtgärder i nuläget är tillräckliga.

Med vänlig hälsning,

Styrelsen i OSK

Johan Strömbäck - Ny programansvarig

 • 29 mar 2022
 • Information

image: Johan Strömbäck - Ny programansvarig

Som nyinvald styrelseledamot i OSK har jag fått ansvarsområdet ”Programansvarig” och vill på detta enkla sätt presentera mig själv och uppdraget med de utmaningar det är förknippat med. Uppdraget innebär att hålla ihop klubbens omfattande program med aktiviteter, utbildningar och föredrag så att OSK-kalendern är lagom fylld...

Film från Grekiska pärlor finns utlagd.

 • 24 mar 2022
 • Föreläsning

image: Film från Grekiska pärlor finns utlagd.

Missade du föredraget av Magnus Lindén igår så finns den nu under "Från Föredrag".

Magnus Linden håller föredrag om ett liv till havs och ger oss grekiska pärlor!
Vad är de största skillnaderna mellan att segla runt Skandinaviens kuster och att segla på världens oceaner till exotiska ankarplatser. Vilka är de bestående lärdomarna från att ha seglat bortom horisonten. Magnus Lindén delar med sig av sina erfarenheter från att ha jobbat på charterbåtar, gjort leveransseglingar och seglat på egen köl över 100 000 sjömil under ett halvt sekel.

 

Tack alla för Årsmöte och festen efter

 • 12 mar 2022
 • Klubbträffar

Äntligen, vad vi alla väntat att få träffas. Ett stort tack till alla som bidrog till att vi fick en väldigt trevlig kväll. Först så klarade vi av årsmötet med tack till Mats Båvner som var ordförande för mötet och Maria som höll i pennan. Vi klarade...

Hafsorkestern Jorden runt

 • 2 mar 2022
 • Gästföreläsning

image: Hafsorkestern Jorden runt

Vad roligt att äntligen få ha ett riktig föreläsning på Sjömansskolan igen. Inte blev det sämre av att höra Niklas Krantz som berättade om sin segling jorden runt och om alla saker som har gått sönder och hur man lagar båten. 

Många av våra medlemmar tyckte det var väldigt roligt att träffas igen under normala omständigheter och ville helt enkelt inte gå hem. Att släcka lyset var det enda sättet för att stänga lokalen. Tack Niklas och tack alla som kom och var med på Teams. Filmen från föredraget finns på hemsidan under "Från föredrag" om du missade föresläsningen.

// Tompa och Peter