Roderhaveri på Atlanten

  • 27 nov 2019
  • Gästföreläsning

Medlemmarna fick en mycket intressant föreläsning av Lars och Catarina ” Elvroth om när de fick roderhaveri på Atlanten.

Olyckan inträffade när de var på väg tillbaka mot Europa från Antiqua i maj 2018. De upptäckte...

...att något hade hänt när farten minskade dramatiskt och att autopiloten började bete sig konstigt. De upptäckte då att de tog in vatten genom rodergenomföringen. De tog kontakt med JRCC i Göteborg som föreslog att de skulle utlösa EPIRPen för att de skulle ha koll på vart de var någonstans. JRCC tog kontakt med Amerikanska sjöräddningen som tog över. Kapalai fick hjälp av ett handelsfartyg som kom till undsättning efter ett dygn. Det märkliga var att de erbjöd sig att bogsera tillbaka dem till St:Martin.

Frågeställningar var många och de utvecklade tankarna på ett fint sätt. Som exempel, vad hade vi gjort om de bara erbjöd sig att evakuera sig till Lastfartyget utan bogsering? De flöt ju fortfarande, är vi i sjönöd eller ej? Gör man då rätt mot försäkringsbolaget och är det sjömannamässigt? Anförandet var mycket inbjudande och bra vilket medförde att det blev väldigt bra diskussioner i gruppen.

Till slut fick vi alla lära oss att man inte skall försöka täta en läcka med dunkuddar, för det blir du överallt som hittas lång tid efter…

Stort tack till Lars och ”Tina”, syns vidare på haven nu när Kapalai är tillbaka i Sverige efter en lång väg tillbaka.