Kurser och utbildningar

Oceanseglarkursen erbjuder ett antal kurser och en studiecirkel för kunskaper relaterade till långsegling.

Utöver de kurser och studiecirklar vi erbjuder, utfärdar vi även Oceanseglarintyget för de som genomför Oceanseglarkursen inklusive de obligatoriska momenten samt fått godkänt på vid provskrivning för intygen. Här kan du läsa mer om Oceanseglarintyget

Mer utförlig beskrivning utbildningarna och anmälan görs med direktlänkarna till respektive planerad utbildning längst ned på sidan alternativt högst upp till vänster under Aktiviteter. Aktuella datum och tillfällen uppdateras löpande när lärare och lokal är bokad.

Oceanseglarkurs 

Sedan starten 2009 har vår populära Oceanseglarkurs lockat närmare 500 medlemmar. Med 16 deltagare per termin, både vår och höst, är detta vår flaggskeppskurs.

Denna omfattande kurs vid 19 kvällar, tre heldagar och tre provkvällar. ger dig den kunskap som krävs för NFB:s Utsjöskepparintyg, Kanalintyg (CEVNI) och Båtmekanikerintyg, samt uppfyller kraven för HLR-certifikat. Utöver dessa behörigheter får du även den gedigna kunskap som behövs för att tryggt segla väster om Brittiska öarna. Kursens innehåll är dessutom anpassat efter de utbildningsrekommendationer som World Cruising Club har för deltagande i ARC och ARC+.

Intensivkurs våren 2026: För att även våra medlemmar som bor längre bort ska få möjlighet att gå kursen, planerar vi en intensivkurs två helger under våren 2026. Observera att denna komprimerade version fokuserar på de unika delarna av Oceanseglarkursen och inte inkluderar momenten för Utsjöskepparen, Kanalintyget (CEVNI) och Båtmekanik.

Läs mer om Oceanseglarkursen och anmäl dig till aktuella kurstillfällen här

OpenCPN

Är du nyfiken på navigationsprogrammet OpenCPN och har grundläggande datorvana? Då är den här utbildningen för dig! OpenCPN är ett kostnadsfritt navigationsprogram med öppen källkod, utvecklat av seglare över hela världen. Det fungerar på Windows, MacOS, Linux samt Android-telefoner och surfplattor.

Många använder OpenCPN som sitt primära navigationssystem, för noggrann ruttplanering hemma eller som en pålitlig backup ombord, även om det redan finns en plotter i sittbrunnen. Under kursen får du lära dig att installera och använda programmet.

Läs mer om OpenCPN kursen och anmäl dig till aktuella kurstillfällen här

LRC studiecirkel

I vår LRC studiecirkel fördjupar vi oss tillsammans i de kunskaper som krävs för att du ska kunna erhålla det viktiga LRC-intyget som ger dig behörighet att hantera maritim MF/HF-radio även kallad SSB-radio inom det globala nöd- och säkerhetssystemet GMDSS. Under våra träffar kommer vi att utforska radioteori och radioteknik vi kommer även att diskutera GMDSS-regler och korrekta procedurer ett viktigt område är naturligtvis nödanrop och hur sjösäkerhetskommunikation fungerar och vi kommer att öva praktisk hantering av radioapparaten. Tillsammans skapar vi en lärorik miljö där vi stöttar varandra i processen att förstå och tillämpa dessa viktiga kunskaper som t.ex. hur man kostnadsfritt kan kommunicera med OSK-radio hemma i Sverige och med andra båtar med SSB-radio över hela världen.

Läs mer om LRC Studiecirkeln och anmäl dig till aktuella tillfällen här

El Ombord

Våra fritidsbåtar blir alltmer avancerade med ökad mängd el och elektronik ombord.

Kursen El Ombord riktar sig till dig som är nybörjare inom elinstallationer på fritidsbåtar, men även du med viss förkunskap kommer att lära dig värdefulla metoder för felsökning och hur du undviker vanliga misstag som görs av hemmapulare. Vi går igenom grundläggande el, elektronik och nätverkssystem.

Läs mer om El Ombord kursen och anmäl dig till aktuella kurstillfällen här

Radarkurs med tillgång till radarsimulator

På den här kursen får du den kunskap och de praktiska färdigheter som krävs för att tryggt använda radar vid navigation och för att undvika kollisioner med andra fartyg i situationer med nedsatt sikt. I kursavgiften ingår en månads fri tillgång till vår avancerade radarsimulator, som du kan använda bekvämt via din egen dator. Efter avslutad kurs har du möjlighet att tentera för Radarintyg enligt Nämnden för Båtlivsutbildnings kunskapsfordringar. Observera att Radarintyget är en del av Fartygsbefäl klass VIII.

Läs mer om Radarkursen och anmäl dig till aktuella kurstillfällen här

Extra tillfällen Livflotteövning och Brand & Nödsignalering

I samband med Oceanseglarkursens moment avseende Livflotteövning och Brand & Nödsignalering kommer vi erbjuda ett par extra platser för de som endera behöver komplettera med Livflotteövning eller Brand & Nödsignalering alternativt inte kan delta på Oceanseglarkursen där momenten ingår. 

Livflotte i bassäng

Under vår praktiska kvällskurs Livflotte i bassäng övar vi åtgärder vid fall överbord, hantering av MOB-utrustning och sjösättning av livflotte. Du får träna på att ta dig i och ur flotten från både båt och vatten samt lära dig viktiga överlevnadsåtgärder och räddning.

Brand & Nödsignalering

På vår kvällskurs Brand & Nödsignalering får du se och lära dig hantera pyrotekniska nödsignaler samt öva praktiskt med handbloss. Vi går igenom brandrisker och du får släcka en simulerad bränder

Läs mer om extra tillfällena med Livflotteövning och Brand & Nödsignalering och anmäl dig till aktuella kurstillfällen här