SRC kurs (VHF)


Short Range Certificate (SRC) är ett intyg som visar att innehavaren vid prövning visat sig ha tillräcklig kunskap och färdighet för att använda en modern VHF-apparat.  

Certifikatet (SRC intyg) är numera obligatoriskt för att erhålla kanalintyget. Det ingår också i förkunskapskraven för Oceanseglingskursen. 

Kursinnehåll

I kursen ingår praktiska anrop med bärbar VHF-radio. Vi går igenom vikten av att kunna hantera och prata i VHF med andra fritidsbåtar, handelsfartyg, hamnkontor och inte minst i nödsituationer. I kursen ingår även AIS och hur VHF används tillsammans med AIS. Du också lära dig allt om formalia för SRC, tillstånd för radiostationen och om MMSI-nummer och dess användning vid kontakt med andra fartyg och i olika nödutrustningar. Provtillfälle planeras senare. 

SRC = Short Range Certificate. VHF= Very High Frequency.

Förkunskaper

Kursen kräver inga förkunskaper.

Kursledare

Bengt Utterström har Fartygsbefälsexamen klass VIII och har arbetat som navigationslärare  under många år. Bengt är Förhörsförättare för radarintyget och författare till navigationsboken Fritidsskepparen, Fritidsskepparens VHF/SRC-bok, Fritidsskepparens radarbok med AIS och medförfattare till Fritidsskepparens Utsjöskeppare.

Mål

Kursens innehåll motsvarar de kunskapskrav som ingår i NFB's SRC intyg. Se NFB hemsida där du också kan ladda ner kunskapsfordringarna. Efter kursen kan du göra ett teoretiskt prov och erhålla intyget. Avgiften för förhöret kostar 625 kr och betalas direkt till förrättaren.

Kursmaterial

Kursbok är Fritidsskepparens VHF/SRC-bok. Den kan köpas vid första kurstillfället eller hos tex Bokus.se, Bryggboden.se, Sittbrunnen.se Seapax.se och Sailon.se.

Kurslokal

Bergshamra
Gamla vägen 9, Solna
Visa på karta
 

Pris: 950 kr exklusive kostnad för kursmateriel och intyg.
Kursledare: Bengt Utterström, bengt@fritidsskepparen.se
Anmälan: Anmälan sker på Oceanseglingsklubbens hemsida: https://www.oceanseglingsklubben.se/
Deltagarantal: Min 6, max 20
Datum: Torsdagen 23 och 30 januari 2025
Plats: Bergshamra, Solna
Tid: 18:30 – 21:00
Har du frågor? Kontakta Jonas Edholm på utbildning@oceanseglingslubben.seDetaljer

När
  • Torsdagar18.30 - 21:00
Var  Bergshamra (Solna)
Aktivitet startar  tors 23 jan 2025 (v. 4)
Aktivitet slutar  tors 30 jan 2025 (v. 5)
Kostnad
  • 950,00 kr
Status  Öppen
Bokning
  • Öppen för bokning
Platser 20st
Platser kvar  20 st

Logga in på ditt konto för att anmäla dig till den här aktiviteten

Logga in på ditt medlemskonto
Glömt lösenordet? Bli Medlem!